18 juni 2016
Rondje Kunst

Rondje Kunst

Kunst in de etalages

Van 18 juni t/m 2 juli 2016 vindt Rondje Kunst weer plaats, de expositie van kunstenaars in de etalages van Winkelcentrum Het Rond. De expositie wordt op zaterdag 18 juni feestelijk geopend in het bijzijn van wethouder Kees van Dalen. De opening is om 11.00 uur in het (voormalig) pand van Thom Broekman, Het Rond 147.

Tot en met 2 juli kan je de volgende kunstwerken bezichtigen in onderstaande winkels. Van sommige kunstwerken is er een kort geluidsfragment beschikbaar met uitleg over het werk. Neem dus je oordopjes en telefoon mee als je langs de kunstwerken loopt!

Rondje kunst is een samenwerking van Het Rond, Educatie Aan de Slinger, Kunst om de Hoek en Ars Peintura.

 

De kunstenaars hieronder staan op alfabetische volgorde van winkel:

Anneke Janszen | Anna van Toor
Anneke Janszen maakt monumentale schilderijen van bloemen in uiteenlopende formaten. Tevens maakt ze portretten in opdracht en foto’s. Mooie vormen en kleuren inspireren haar en leiden tot monumentaal werk wat aandacht trekt. Anneke werkt ook regelmatig in opdracht, zowel portretten als vrij werk. Ze maakte schilderijen voor de gemeente Houten, particulieren en bedrijven. Ook geeft ze schildercursussen en workshops schilderen en speksteen bewerken in haar eigen atelier en op locatie.

Anneke houdt tijdens de Kunstfietsdagen ook open huis.

Bij Rondje Kunst exposeert Anneke ondermeer het werk ‘Rode Klaprozen’ in olieverf op doek afmeting 65×195.

 

 

 

Gonnie Janszen @ Anna van ToorGonnie Janszen, Anneke Janszen | Anna van Toor
Het werk dat Gonnie Janszen laat zien is een weergave van wat ze ziet, als ze in de natuur is. De vergezichten, bollenvelden, Franse bloemenvelden, de bloesem, de horizon met luchten en de zee, vindt ze fascinerend om te zien. Dat alles inspireert haar om op doek te zetten. Het kan groot zijn, maar zoals je ziet ook in het klein! Gonnie is lid van Ars Peintura.

 

 

 

 

Yvonne de Goede @ AMI kappersYvonne de Goede | Ami Kappers 

Al een aantal jaar volgt Yvonne de Goede een cursus speksteen bewerken in Houten. Speksteen is een zachte steensoort. Door het hoge talkgehalte voelt deze aan als een glad stukje zeep. Speksteen kan wel 90 miljoen jaar oud zijn en er zijn diverse soorten: Chinees, Braziliaans Iraans en Indiaas speksteen. Hoe donkerder de kleur, hoe harder de steen. Hoe stoffiger de steen aan de buitenkant, hoe zachter deze is.

Chinese speksteen is een zachte steen en uitermate geschikt voor beginners en kinderen. ook gevorderden kunnen met grotere stenen goed uit de voeten. De steen is met simpele raspen goed te bewerken. Braziliaanse speksteen is vrij zacht en goed te bewerken met simpel raspen. De steen is meestal minder compact en in tegen stelling tot Chinese speksteen is het mogelijk om de steen te hakken. Speksteen vanuit Iran is sinds een aantal jaren op de markt. De steen kent een toenemende populariteit en een zeer grote diversiteit. Met name de hardheid kan per steen verschillen en het is daarom raadzaam om bij aankoop met een rasp de steen te testen. Voor de hardere stenen zijn kwalitatief goede raspen aan te raden. De speksteen uit India is over het algemeen een harde soort. Deze steen wordt afgeraden voor beginners, maar voor gevorderde beeldhouwers is de steen een mooie overgang naar de hardere steensoorten. Ook Indiaas speksteen is vrij compact en kan in hardheid verschillen.

Met een grove rasp of vijl brengt je de steen eerst in model, waarna je de fijnere delen bewerkt met fijne raspen en vijlen of grof schuurpapier. Met fijner schuurpapier werkt je de grove krassen uit de steen, dan bewerkt je de speksteen met watervast schuurpapier en tot slot zorgt Marpol, een polijstmiddel, ervoor dat de steen zijdezacht gaat glanzen. Speksteen bewerken is soms zwaar werk, maar Yvonne vindt het heerlijk om even bezig te zijn en altijd is ze weer trots op het resultaat.

Laat Talent @ pand Bakkerij MiltenburgSchilder-en tekenclub “Laat Talent” | Bakkerij Miltenburg

Schilder- en tekenclub Laat Talent bestaat 25 jaar. Zoals de naam van de groep als zegt gaat het hier om een groep amateurs (allemaal 60+) die hun hobby graag beoefenen. Echter zij hebben nog nooit een tentoonstelling of iets dergelijks gehad. Nu durven ze de stap te zetten om bij Rondje Kunst als groep te exposeren. De diversiteit is groot: schilderstukken, modern en klassiek en tekeningen.

 

De leden van Laat Talent: Nico Croes, Corrie Terpstra, Wil Uelderink, Winni Agterberg, Lottie van der Voorn, Stanny Wammes, Tiny Winkel, Ghiel v Zelst, Willeke van Seventer, Cees v Os, Bets Reehorst​, Gijs vd Berg ​(voorzitter)​.

Luister hier het audiofragment van Laat Talent:

 

Hub Noteborn @ Boekhandel Wijs

Hub Noteborn | Boekhandel Wijs

Acryl op doek, papier of board is Hub Noteborns materiaal. Hij is een autodidact: experimenteert met abstractie en realisme. Hij laat zich beïnvloeden door het expressionisme, bestudeert het postimpressionisme en de etnografische kunst. Als de kleuren ‘spreken’ en emoties uitdrukken, is het doel bereikt. Zijn werk is beschouwend met verwijzingen naar reizen, boeken en gebeurtenissen. Dit was het geval bij het doek ‘het dorp Deià’ (rondtrip Palma de Mallorca). Of stond een boek (De grote kudde (1931), Jean Giono) aan de basis van het abstract ‘Klaprozen & ratten’ (loopgraven 1e wereldoorlog, zie foto).

 

Maaike Hoogland | Boekhandel Wijs

Maaike Hoogland is 48 jaar en woont in Houten. Ze werkt als communicatieadviseur bij een ouderenzorgorganisatie in Utrecht en in haar vrije tijd schildert ik bij amateurkunstvereniging Ars Peintura. Ze werkt vooral met acrylverf op papier of doek. De laatste maanden experimenteert ze wat meer met andere materialen, zoals collage en inktspray. Ze vindt vooral menselijke figuren en portretten leuk om te maken en ze gebruikt veel kleur.

Maaike exposeert twee werken bij Boekhandel Wijs. Het blauwe portret ‘Bezinning’, is een portret van kunstenares Annemiek Vera. Zij maakt ook veel portretten en figuren en haar stijl van werken spreekt Maaike erg aan. Ze vond op haar website een mooie foto van haar en die heeft ze geschilderd in de blauwe tinten die Annemiek Vera zelf ook veel gebruikt in haar schilderijen.

Het andere grotere portret, ‘Gouden gids’ is ook een portret naar een foto. Het is Hanna Bervoets. Haar foto stond in de Volkskrant. De indringende blik van Hanna op de foto sprak Maaike aan. Het portret is geschilderd op pagina’s uit de gouden gids. Je ziet de pagina’s en teksten er nog tussendoor.

 

Dietske van Winkelhoff-van Gurp @ Boekhandel de FakkelDietske van Winkelhoff-van Gurp | Boekhandel de Fakkel

Dietske van Winkelhoff-van Gurp maakt prachtige kleurrijke schilderijen, geïnspireerd door haar christelijke identiteit. Daarmee is haar werk goed op zijn plaats bij De Fakkel. Ze schildert over dingen die ze belangrijk vindt in het leven. Ze maakt hierbij o.a. gebruik van symbolen en verwerkt diverse materialen in haar werk. Ze schildert met acryl op doek en gebruikt vaak het paletmes.

 

 

 

 

 

Paul Verheij @ pand Bikestore HoutenPaul Verheij | Bikestore (Het Rond 40)

Paul Verheij is schilder en tekenaar, maar ook beeldbouwer (dit is geen tikfout; hij bouw beelden met ijzerdraad). Hij is autodidact. Hij werkt voornamelijk met acrylverf op doek en paneel. Zijn stijl is figuratief en meestal realistisch. De onderwerpen lopen sterk uiteen. Paul maakt vrij werk en werk in opdracht (met enige vrijheid).

 

 

Lia van Soest | Bikestore (Het Rond 40)

Lia van Soest maakt houten beelden. Hierbij maakt ze gebruik van het houtatelier van Maarten Scheepers (Workshop-express, Zeist). Hier is ze bijna 3 jaar geleden haar hobby begonnen. Ze haalt haar inspiratie graag uit de natuur of laat zich inspireren door het stuk hout op zich. Het leukst vindt ze om te zien dat het werkstuk wat met de mensen doet, vaak verschijnen er dieren. In het pand van de Bikestore exposeert Lia het reliëf “Klimmende wielrenner”.

 

Nellie Riemens | C&A

In haar jeugd tekende Nellie Riemens al graag. Later ging ze houten voorwerpen beschilderen: filterzakhouder, onderzetters, stoofje, naambordjes. Geen hindeloopen, maar een eigen stijl. Vooral bloemen en vlinders. Schilderen is erg leuk, het is ontspannend.

Ze heeft een aquarelcursus gevolgd,maar vertelt dat ze vaak ook leert door gewoon te “doen”. Dingen uit proberen. Het liefst zou ze de hele dag creatief bezig zijn.

Het werk ‘Spijkerjasje’ heeft Nellie Riemens geschilderd met aquarelverf van Winsor & Newton.

 

 

 

Hennie van Leeuwen | Didi

Hennie van Leeuwen (1947) is autodidact en heeft de beeldende route gevolgd bij UCK te Utrecht. Sinds 2008 is hij lid van Ars Peintura. Sinds 2011 doet hij mee met de expositie van Rondje Kunst.

In het eerdere werk van Hennie staan zachte en speelse vormen op de voorgrond. Dit wordt steeds vaker afgewisseld met monumentale en strakke lijnen in zijn werkstukken. Hij weet hierbij goed gebruik te maken van zijn ruimtelijk inzicht en het gevoel voor vormen. De beweging en het karakter van mens en dier komen tot uitdrukking in zijn beelden van brons en keramiek.

Het plezier dat hij beleeft tijdens het maken van zijn beelden zorgen er voor dat hij telkens op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden en grenzen verleggen. In de etalage van Didi exposeert Hennie een aantal portretten in keramiek gebaseerd op de schilderijen van Amadeo Modigliani (1884-1924).

 

 


Lia van Soest @ DidiLia van Soest | Didi

Lia van Soest maakt houten beelden. Hierbij maakt ze gebruik van het houtatelier van Maarten Scheepers (Workshop-express, Zeist). Hier is ze bijna 3 jaar geleden haar hobby begonnen. Ze haalt haar inspiratie graag uit de natuur of laat zich inspireren door het stuk hout op zich. Het leukst vindt ze om te zien dat het werkstuk wat met de mensen doet, vaak verschijnen er dieren.

 

 

 

 

 

Anna Kluis @ Foto v EkdomAnna Kluis | Foto van Ekdom

Anna Kluis exposeert haar foto ‘ANTARTICA= een wereld van verschil’

Het is niet in woorden te vangen. IJsbergen in allerlei grootten en vormen=NATURE ART=daar kunnen wij als mens alleen maar van dromen. De dieren: walvissen,orka’s, zeeleeuwen, pinguins vrij in de zee, nemen je in gedachten mee naar woordeloze STILTE en voel me klein, heel klein in de GROOTSHEID der natuur. Zomaar de zon en opeens sneeuwstormen om te beleven.

De NATUUR bepaalt jouw route dus niets is meer in jouw hand. Dat geeft een gevoel van VRIJHEID, niet in woorden te benoemen.

 

Freddy Vulto @ Pand HalfordsFreddy Vulto | Halfords

Freddy Vulto (1971) maakt doppengordijnen van gebruikte plastic flessendoppen die hij veelal langs de weg heeft opgeraapt.  Met de doppen maakt hij afbeeldingen door ze op kleur te rangschikken. Met zijn werk wil hij inspireren, en andere invalshoeken tonen. Daarnaast vindt hij de doppengordijnen ook gewoon mooi en is hij onder de indruk van de eigenschappen van de doppengordijnen: ze bewegen, maken geluid, kleuren en schitteren mooi, zijn van twee kanten te bekijken en je kan als het ware de afbeelding ‘in’ door er doorheen te lopen. Hij zou ook graag zien dat hij een trend zet en dat meer mensen doppengordijnen gaan maken.

Freddy is werkzaam in de IT als software engineer.  In zijn vrije tijd is hij lid van Ars Peintura.

 

 

 

 

 

 

 

Pauline van Zundert | Halfords

Pauline van Zundert schildert meestal met acryl en ze tekent met potlood. Daarnaast beeldhouwt ze graag. Ze houdt van beweging, golvende lijnen en de suggestie van diepte. Inspiratie haalt ze meestal uit de natuur. Pauline schildert bij Ars Peintura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yvonne de Goede @ pand Halfords

Yvonne de Goede | Halfords

Yvonne de Goede maakt zentangle, mozaïek en haakwerk. Het maken van zentangle heeft ze een jaar geleden ontdekt en dacht “dat moet ik ook proberen”. Zentangle is een Amerikaanse methode om via het tekenen van herhalende patronen concentratie, ontspanning en creativiteit te stimuleren. Je maakt een vlakverdeling en binnen deze vlakken teken je met pen gestructureerde patronen, lijn voor lijn. Deze patronen (tangles) lijken soms ingewikkeld, maar zijn dat niet. Elk patroon bestaat uit maximaal zes stappen. Door je te concentreren op deze stappen kun je oefenen om met je aandacht in het moment te blijven. Bij Zentangle staat het proces van het aandachtig tekenen centraal en niet het resultaat. Vandaar dat er geen ‘fouten’ bestaan. Je maakt iets abstracts: er ontstaat iets tijdens een moment voor jezelf. Als je Zentangle vaker beoefent zul je merken dat je steeds meer mogelijkheden gaat zien om met tangles te variëren en om ze – op je eigen manier – te combineren.

Naast het maken van zentangle maakt Yvonne ook mozaïek en haakwerk. Het maken van mozaïek is voor haar een heerlijk ontspannende bezigheid die ook zonder enige kunstzinnige aanleg al snel leuke resultaten geeft. Je werkt met of zonder ontwerp en plakt de stukjes tegel direct op je ondergrond; je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Het haken tot slot heeft haar weer andere mogelijkheden. Eerst begon ze met de makkelijkere motieven en makkelijkere wol, maar inmiddels is dat niet meer genoeg. Met verschillende haaknaalden en diktes gaat ze aan de slag. Wordt het een mooie sjaal, col of stola? Het is altijd maar weer het vinden van de juiste wol en kleuren. Het liefst gebruikt ze de “verloop” kleuren, want dit geeft een mooi effect.

 

Ruby van Assendelft | Halfords

​​De schilderijen van Ruby van Assendelft zijn te vinden in het lege pand van Halfords, aan beide zijden (passage en Cinelounge-kant). Ze werkt graag met kleur, acrylverf, zand en paletmessen. Maar ze gebruikt net zo gemakkelijk plastic handschoenen om een achtergrond neer te zetten.
Ze kijkt naar de dingen om zich heen, ziet mooie foto’s, wordt geraakt door de schoonheid van de natuur en door haar eigen fantasie. De ene keer ontstaat er vanuit het niets iets: lijnen, vormen, kleuren die ineensmelten. Een andere keer schildert ze weer iet heel nauwkeurig na. Van figuratief tot abstract, elk werk is een nieuwe ontdekkingstocht.

Ruby schildert iedere woensdag bij Alice Scholte, een bekende kunstenares uit Houten die haar atelier ter beschikking stelt aan cursisten die het leuk vinden om met elkaar te schilderen en inspiratie op te doen.

Luister hier het audiofragment van Ruby:

 

Pauline van Zundert | Hoenson Office & Print

Pauline van Zundert schildert meestal met acryl en ze tekent met potlood. Ze houdt van beweging, golvende lijnen en de suggestie van diepte. Pauline schildert bij Ars Peintura.

 

 

 

Sabrina Tetenburg | | Hoenson Office & Print

Sabrina Tetenburg, geboren in Parijs en sinds 1983 woonachtig in Nederland en sinds 2007 in Houten. Bij Ars Peintura maakt ze acryl schilderijen in felle kleuren en ze maakt gebruik van alle soorten materialen. Ze wordt sterk aangetrokken en beïnvloed door het Impressionisme en Symbolisme. Ze maakt ook beeldende kunst in speksteen en door te boetseren. De steen is een levende materie en ze vindt het ieder keer verrassend hoe een kunstwerk kan ontstaan van een blok ruwe steen. Ook maakt Sabrina sieraden met edelstenen en kristal, om bij het werken met steen te blijven.

Ze is gefascineerd door kleuren, stof en structuur. Met het schilderen zoekt ze naar expressie, passie en kleur van het leven. Met beeldhouwen zoekt ze naar de basis van emotie. In de creatie van een sieraad, krijgt  ze de rust en de tevredenheid van het juist ontwerp. In deze totaliteit zoekt ze de uitdaging die haar voorbij haar limiet voert.

Luister hier het audiofragment van Sabrina:

 

Nita Sanders | Interparking

Nita Sanders schildert al een aantal jaren. Op het ogenblik volgt ze schilderles bij Olivia O Keeffe. In het verleden heeft ze abstract leren schilderen bij Rolina van Vliet. De schilderijen die ze maakt zijn met acrylverf geschilderd en ze werkt uitsluitend abstract. Ook werkt ze met collage materiaal. Daarbij is de natuur haar inspiratiebron.

 

 

 

 

 

 

 

Ada Hofmeijer, Mariëlle Freeman | Miss Etam

Ada Hofmeijer heeft de quilt ‘Reis met kleurnuances’ gemaakt naar aanleiding van haar bezoek aan Amerika. Ze was daar met Mariëlle Freeman op een grote tentoonstelling en ontmoette Carol Bryer. Een “professional art quiltster”. Carol Bryer ontwerpt de quilts en verft daarbij haar stofjes. Van de stofjes die  daar verkocht werden heeft Ada deze quilt gemaakt. De quilt is met de machine gemaakt en ook doorgequilt.

 

 

 

 

Marielle Freeman @ Miss EtamMarielle Freeman heeft het voorjaarsgevoel vertaald in een quilt. Vrolijk en veelkleurig. Een verscheidenheid aan kleuren maar toch een eenheid door de structuur van het patroon. De quilt is met de machine gemaakt en doorgequilt.

 

 

 

 

 

Luister hier het audiofragment van Ada en Mariëlle:

 

Marijke Prins  | Nick & Son

Schilderen is voor Marijke Prins een zoektocht naar het gebruik van kleur, compositie en technieken waarmee zij haar werk sprekend en krachtig kan maken. Maar ook een zoektocht naar een eigen stijl. In stevige en heldere kleuren schildert zij abstracte landschappen en geabstraheerde groepen vrouwen. “Schilderen laat mij niet meer los, het is mijn passie en fantastisch om te doen!” Marijke Prins begon te tekenen bij Artibus en volgde daarna fotografiecursussen om haar blik te verruimen en te verbeteren. Ze keerde terug naar het schilderen omdat ze vooral vanuit intuïtie wil werken. Marijke heeft  diverse workshops gevolgd en schildert nu bij Rolina van Vliet. Naast het schilderen is Marijke actief als grafisch ontwerper en zelfstandig tuinontwerper.

Gonnie Slingerland | Nick & Son 

Gonnie Slingerland heeft Kunstgeschiedenis in Utrecht gevolgd en cursussen keramiek bij Lyda Dirkse. Ook volgde ze diverse cursussen glazuren, raku en pitfire stoken. Ze werkt voor zichzelf en ook in opdracht. De unieke beelden zijn geïnspireerd op het leven. De experimenten met de verschillende materialen, printen en kleurstellingen bieden iedere keer weer verrassende resultaten die leiden tot nieuwe creaties.

Haar werken hebben een eigen sfeer en zijn herkenbaar voor de kijker. Zij wordt in haar werk geïnspireerd door het leven zelf, de mens en de natuur. Het blijft steeds een uitdaging om uit een oermateriaal zoals klei een mooi beeld te vervaardigen. Waar mensen blij van worden.

 

 

 
Alette Brüheim @ Optiek vd VechtAlette Brüheim | Optiek vd Vecht

Eind 2010 zocht Alette Brüheim-Van der Made, een nieuwe hobby en is ze gaan tekenen bij Ars Peintura te Houten. Houtskool is echt ‘haar’ materiaal. Ze is een autodidact: kijken en leren door te doen. Haar interesse voor mens en dier staat centraal in haar werk. Als basis voor haar tekeningen gebruikt ze foto’s. Als de ogen van haar tekening ‘spreken’ en hun eigen verhaal vertellen, is haar doel bereikt. Iedere tekening vertelt zo zijn eigen verhaal.

Luister hier naar het audiofragment van Alette:

 

Lia van Soest | Optiek vd Vecht

Lia van Soest maakt houten beelden. Hierbij maakt ze gebruik van het houtatelier van Maarten Scheepers (Workshop-express, Zeist). Hier is ze bijna 3 jaar geleden haar hobby begonnen. Ze haalt haar inspiratie graag uit de natuur of laat zich inspireren door het stuk hout op zich. Het leukst vindt ze om te zien dat het werkstuk wat met de mensen doet, vaak verschijnen er dieren.

 

 

 

 

 

Annelies Meewis | Pearle Opticiens

Annelies Meewis schildert bij Ars Peintura. Het portret dat ze bij Pearle exposeert heet ‘Lichaamstaal’. Ze heeft het met acrylverf geschilderd op doek. De verf is heel dun en snel opgebracht en daarbij heeft ze de houtskooltekening mee laten spelen.

 

 

 

Jet Hoogenboom | Thom Broekman

Jet Hoogenboom schildert bij Ars Peintura. Haar werken starten vaak bij het programma tijdens de wekelijkse lessen. Zodra ze tevreden is met de ondergrond laat ze de rest vaak op zijn beloop. Ze volgt dan vaak haar intuïtie, die vertrouwt ze helemaal. Schildertechnisch laat ze zich vaak inspireren door de kunstenaar die dat jaar bejubeld wordt. Vorig jaar was dat Vincent van Gogh. Toen zette ze haar schilderijen erg vet op, met verschillende kleuren en strepen. Ze kiest daarbij wel haar eigen thema’s.

Dit jaar heeft ze zich laten inspireren door Jeronimus Bosch. Een van de doeken die ze bij Rondje Kunst exposeert had als ondergrond het thema water en lucht, op een abstracte wijze. Daarop is ze verder gaan werken. Als ze bijna klaar is gaat ze goed kijken weet ze waarom dingen die ze geschilderd heeft een betekenis hebben. Vaak gaat het dan om symbolen die een verhaal vertellen. Iedereen heeft zo zijn eigen monsters of demonen in het leven en zij de hare. Die heeft ze op haar manier neergezet.

Actualiteiten zijn ook bewust of onbewust een thema in haar werk, maar ook kwesties die zij persoonlijk in haar leven meemaakt of heeft meegemaakt. Elk werk heeft een eigen verhaal. Ze laat het gewoon ontstaan.

 

Lia van Soest, Jan Smeehuijzen, Anton Berg | Thom Broekman

Lia van Soest, Jan Smeehuijzen en Anton Berg maken houten beelden in het houtatelier van Maarten Scheepers (Workshop-express, Zeist). Er zijn altijd wel mensen aan het werk in het atelier en zo zijn zij ook hun gezamenlijke project begonnen. Ze hebben een serie van 6 beelden gemaakt met het hout van de Houtense (historische) dikke boom van 176 jaar oud.

Lia’s liefde voor de natuur en dieren zorgen voor genoeg ideeën en ze vindt het prachtig als mensen vrolijk of ontroerd raken bij het zien van haar houtcreaties. Haar roots liggen tussen de Houtense fruitbomen waar ze is opgegroeid. Als ze een onooglijk stuk hout, wortels of tak ziet is het leuk om daarmee aan de slag te gaan. Soms ontstaat er eerst een idee en wordt daar een passend stuk hout bij gezocht.

Jan heeft probrobeerd om bij deze boom de oude boom zoveel mogelijk te laten zien. De schoonheid van de vergankelijkheid. Het verbrande gedeelte en de houtworm gaten. Maar hij wilde tevens laten zien dat uit zoiets mishandelds ook nog wat moois is te halen. De schoonheid van de binnenkant zichtbaar maken.

Anton heeft zich laten inspireren  door zijn emoties van het moment en de structuur en geschiedenis van de Dikke Boom. Door de samensmelting van al deze elementen is er een puur, uniek en verrassend kunstwerk ontstaan. Hij werkt nooit met machines maar alleen met een klopper en guts. Werken met hout is een ontdekkingsreis naar grenzeloze mogelijkheden, en genieten van de  natuurlijke schoonheid en veelzijdigheid ervan. Foto: Anton’s werkstuk ‘Phoenix’, gered van de haard, herrezen vanuit zijn as.

 

 

Ruby van Assendelft | Thom Broekman

Tijdens de opening zijn werken van Ruby van Assendelft te zien in het pand van Thom Broekman. Ze werkt graag met kleur, acrylverf, zand en paletmessen. Maar ze gebruikt net zo gemakkelijk plastic handschoenen om een achtergrond neer te zetten.
Ze kijkt naar de dingen om zich heen, ziet mooie foto’s, wordt geraakt door de schoonheid van de natuur en door haar eigen fantasie. De ene keer ontstaat er vanuit het niets iets: lijnen, vormen, kleuren die ineensmelten. Een andere keer schildert ze weer iet heel nauwkeurig na. Van figuratief tot abstract, elk werk is een nieuwe ontdekkingstocht. Na de opening wordt het werk van Ruby verplaatst naar het pand van Halfords.

Luister hier het audiofragment van Ruby:

 

Riemke Wildervanck @ pand Thom BroekmanRiemke Wildervanck | Thom Broekman

Riemke Wildervanck-Botterweg maakt met olieverf grote abstracte schilderijen. In het abstracte is vaak een landschap te herkennen.

 

 

 

 

Imelda Wuyts @ pand Thom BroekmanImelda Wuyts | Thom Broekman

De werken van Imelda Wuyts werken zijn meestal abstract, met vaak verwijzing naar de natuur, bomen en sfeer landschappen. Ze werkt steeds intuïtief. Ze schildert met acrylverf, vaak met toevoeging van andere materialen.

 

 

Marijke Wennink | Reinaerde Eetatelier

In het gezin waar Marijke Wennink in opgroeide was het altijd belangrijk je creatieve kant te ontwikkelen. Van jongs af aan kwam ze met kunst in aanraking. Al op jonge leeftijd was ze bezig met tekenen en ontplooide ze zich in verschillende technieken op het creatieve vlak. Ze vindt het zeer spannend om met stof of verf bezig te zijn.

Nieuwsgierigheid naar mensen, culturen en landen waar Marijke is geweest en de natuur overal om ons heen, speelt een grote rol in de vrije manier waarop ze in schilderijen met kleuren, vormen en materialen omgaat. Vaak neemt ze stof mee uit het land waar ze was, om dit in een werk te gebruiken. Naast acryl en stof verwerkt ze verder diverse soorten papier, zand, glanspoeders, kralen en zelfs touw.

Wat haar boeit is het creeëren van verschillende structuren. De spontaniteit in de weergave, de explosie van kleur, de levendigheid… de werken laten, denkt ze, veel ruimte voor eigen interpretatie.  Kijk en geniet!

Luister hier het audiofragment van Marijke:

 

Saskia Polak | VakantieXperts

Saskia Polak exposeert werk dat met soft pastelkrijt is gemaakt. Het onderwerp is geabstraheerd landschap (opgekregen tijdens schilderles bij Ars Peintura) en je zou ze Toscaans landschap kunnen noemen.

 

 

Nellie Riemens | Van Os Koffers en Tassen

Naast het creatief bezig zijn wandelt Nellie Riemens graag. Ze ziet dan dingen die ze zou willen schilderen. Als het mooi weer is gaat ze gewoon ergens zitten, met haar verfspullen.

Het werk ‘De koppelpoort van Amersfoort’ heeft Nellie Riemens geschilderd met aquarelverf van Winsor & Newton.

 

 

Gjalt Hoekstra | VinABC

Gjalt Hoekstra is 14 jaar. Van jongs af aan houdt hij al veel van tekenen en schilderen. Als hij tekent of schildert, maakt hij vooral graag dieren. De ogen vindt hij het leukste om te schilderen, want als de ogen goed zijn gelukt komt een schilderij gelijk tot leven. Veel van zijn schilderijen heeft hij met acrylverf gemaakt, maar sinds kort heeft hij ook andere technieken uitgeprobeerd zoals aquarel. Hij schildert ook andere onderwerpen dan dieren, bijvoorbeeld portretten en landschappen. Maar aangezien dieren zijn favoriete onderwerp zijn, schildert hij die het vaakst. Met zijn schilderijen probeert hij mensen ook bewust te maken van de natuur. Gjalt volgt al een aantal jaren tekenlessen bij Colorato! Daar heeft hij erg veel geleerd en gaat hij nog steeds met veel plezier naartoe.

Luister hier het audiofragment van Gjalt:


Karin Brouwer @VinABC

Karin Brouwer | VinABC
Karin Brouwer vindt sieraden maken heel erg leuk. Ze houdt van kleur en gebruikt vaak glaskralen, maar mooie natuurlijke materialen en acrylkralen verwerkt ze ook. Het is elke keer weer leuk om te merken wat voor creatie er ontstaat. ‘Sieraden’ is een ruim begrip. Karin maakt meestal kettingen, oorbellen, armbanden, tashangers, boekenleggers, wijnhangers, enkelbandjes en sleutelhangers. Veel sieraden draagt ze zelf, maar ze maakt ze ook graag voor anderen, al dan niet op verzoek.
Sinds kort geeft ze ook workshops op kinderfeestjes, maar ook aan volwassenen.

 

 

 

 

Michelle Melara @ VVVMichelle Melara | VVV

Michelle Melara is lid van Ars Peintura. Daar heeft ze een serie schilderijen gemaakt, die ze nu bij VVV exposeert. De werken zijn met acrylverf gemaakt. De serie heeft als titel ‘Blikken, tederheid en een paar wonden’.

De ogen zijn het magische venster van ons lichaam waardoor beelden naar binnen komen en naar buiten gaan. Sommigen blijven en vormen een  reservoir in ons geheugen. De ogen kijken, ze vangen de wereld en ze keren die in onze blikken weer terug. Blikken die vreugde, tederheid, droefheid en kracht kunnen uitdrukken.

De serie Miradas (Blikken) vertelt ons  verhalen, door hun ogen gezien, elk gezicht representeert de herinnering van iemand die heeft gehuild, bemind, gelachen, gedroomd, gevochten. Gewoon: iemand die heeft geleefd. Hoe kunnen we de blikken in de gezichten van de schilderijen lezen? Dat is voor iedereen anders en hangt af van ieders eigen manier om naar de wereld te kijken.

Luister hier het audiofragment van Michelle:

Inge Bos | Wereldwinkel (nr. 151)

Inge Bos maakt schilderijen met acrylverf en papier op doek. Het werk dat ze hier exposeert beschrijft ze als A-typisch. Lijnen en vlakken over elkaar heen resulteren in een compositie. Inge is lid van Ars Peintura

 

 

 

 

Sabrina Tetenburg @ Wereldwinkel 132Sabrina Tetenburg | Wereldwinkel (nr. 132)

Sabrina Tetenburg, geboren in Parijs en sinds 1983 woonachtig in Nederland en sinds 2007 in Houten. Bij Ars Peintura maakt ze acryl schilderijen in felle kleuren en ze maakt gebruik van alle soorten materialen. Ze wordt sterk aangetrokken en beïnvloed door het Impressionisme en Symbolisme. Ze maakt ook beeldende kunst in speksteen en door te boetseren. De steen is een levende materie en ze vindt het ieder keer verrassend hoe een kunstwerk kan ontstaan van een blok ruwe steen. Ook maakt Sabrina sieraden met edelstenen en kristal, om bij het werken met steen te blijven.

Ze is gefascineerd door kleuren, stof en structuur. Met het schilderen zoekt ze naar expressie, passie en kleur van het leven. Met beeldhouwen zoekt ze naar de basis van emotie. In de creatie van een sieraad, krijgt  ze de rust en de tevredenheid van het juist ontwerp. In deze totaliteit zoekt ze de uitdaging die haar voorbij haar limiet voert.

Luister hier het audiofragment van Sabrina:

 

Mieke Noorlander @ Woninginrichting Het RondMieke Noorlander | Woninginrichting het Rond

Mieke Noorlander exposeert een canvas doek met haar foto van de Houtense Rietplas. Op een mooie lente avond, vielen de omstandigheden samen om de foto de maken zoals u hier ziet. Avondzon, vertrekkende wolken voordat het blauwe uurtje begint. Soms hoef je alleen maar te kijken en een beetje creatief te zijn.

Deze foto is behalve in de etalage van Woninginrichting Het Rond ook nog in de garages te zien (formaat 2×3 meter). In goed gezelschap van andere mede fotografen maakt het de garages mooi. De grijze massa verdwijnt een beetje met hun kunst.

 

Kunst om de Hoek

KODH logo2016

 

 

 

 

 

 

De Stichting Kunst om de Hoek (KodH) bestaat sinds 1995 en is opgericht als platform voor beeldend kunstenaars die wonen of werken in Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy.KodH is het platform voor Houtense kunstenaars; KodH ondersteunt kunst en cultuur en laat zien wat er gebeurd op dit gebied in interactie met de Houtense samenleving. Kodh heeft 50 deelnemende kunstenaars.KodH wil Houten op verschillende manieren kennis laten maken met kunst van goede kwaliteit, los van stijl, werkvorm of materiaalkeuze, gemaakt door de bij de stichting aangesloten kunstenaars. Voorbeelden hiervan zijn de jaarlijkse Kunstfietsdagen ( 25 en 26 juni) en de kunstmarkt in september. Andere voorbeelden zijn de bijdrage aan exposities in ‘Theater aan de Slinger’, etalage-exposities op het Rond en aan Houtense initiatieven zoals “Houtense Helden”.De stichting ondersteunt organisatorisch en financieel werkgroepen van deelnemende kunstenaars. De kunstenaars nemen deel aan werkgroepen, die gezamenlijke activiteiten organiseren, zoals de Kunstfietsdagen, Kunstmarkt, bijeenkomsten ‘Geen Kunst Hoor’, Galerie in oude politiebureau en PR.Een aantal van de leden van Kunst om de Hoek exposeert tijdens Rondje Kunst. www.kodh.nl

Ars Peintura

Logo Ars PeinturaDe vereniging Ars Peintura is opgericht in 1981. De vereniging heeft een vijftigtal leden, leden die allemaal verschillend zijn. De een tekent graag of vermaakt zich met het maken van een aquarel, een ander geniet van het werken met verf en er is ook een groep die in de weer is met 3D, zoals bijvoorbeeld boetseren. Elk lid heeft zijn eigen passie.Er zijn vier ontmoetingsdagdelen. Deze worden gehouden in gebouw ‘de Heuvel’ aan de Keercamp 13 te Houten. Ieder dagdeel is er een gekwalificeerd docent aanwezig die aan het begin van het seizoen, in september, een leuk en gevarieerd jaarprogramma in elkaar zet. Je kunt deelnemen aa
n het aangeboden programma, maar als je daar vanaf wilt wijken, is daar ook ruimte voor.Ben je lid van Ars Peintura, dan biedt dit de mogelijkheid om meerdere dagdelen deel te nemen aan een cursus. Je bent dus niet gebonden aan een bepaald vooraf gekozen dagdeel.Daarnaast is er jaarlijks een uitje waaraan deelgenomen kan worden. Kortom, een vereniging met enthousiaste amateurs die plezier hebben in het creëren.Heb je zin om een dagdeel mee te doen? Kom gerust een keer langs!Een aantal leden van Ars Peintura exposeert tijdens Rondje Kunst. www.arspeintura.nl

 

 

 

logo-rondje-kunst-m

TERUG